FAQ / Veel gestelde vragen / Wat is een EPS bestand?

Wat is een EPS bestand?

Een EPS bestand is een document dat is opgebouwd uit vlakken en/of lijnen. Deze vlakken kunnen vergroot en verkleind worden zonder dat deze veranderen. Dat wil zeggen als je een EPS logo hebt, dan kan je deze 200 keer (of vaker) vergroten zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Dit soort bestanden worden ook wel vector bestanden genoemd.

Bij een JPG bestand ontstaan er blokjes (pixels) bij het vergroten. Het logo wordt onscherp. En het is zo niet bruikbaar om op een banner of andere grote reclamedrager te plaatsen.

Wij zetten het logo om door middel van Adobe Illustrator (AI bestand). Met de pen tool wordt het logo precies overgetrokken en de juiste lettertypes worden erbij geplaatst en deze worden omgezet naar contouren (vector vlakken).

Het logo kan geëxporteerd worden naar een EPS, PDF en SVG bestand. Deze bestandstypen ondersteunen allemaal vector. EPS en PDF bestanden worden meestal gebruikt voor drukwerk. Het SVG bestand wordt gebruikt voor websites. Ook hier geldt dat het logo op alle browsers en beeldschermen mooi strak is, dus geen pixelvorming.

was ist ein Vektor
Plaats je bestelling nu, en ontvang het vector logo vandaag vóór 14 12 uur

Wat is het verschil tussen een PDF en EPS bestand?

EPS bestanden worden voornamelijk gebruikt voor logo’s en illustraties in vector. De afkorting staat voor Encapsulated Postscript. EPS ondersteund ook rasterafbeeldingen, maar wordt hier meestal niet voor gebruikt. Een PDF bestand heeft een veel bredere toepassing; het wordt gebruikt voor vector- en rasterafbeeldingen, maar is oorspronkelijk bedoeld voor het uitwisselen van documenten. De afkorting staat voor Portable Document Format. Onze ervaring wijst uit dat drukkers met beide bestanden overweg kunnen.

Kijk hier voor meer informatie over bestandsformaten.

Met welk programma kan ik een EPS bestand openen / bewerken?

Er zijn verschillende programma’s om het eps bestand te openen. Wij maken gebruik van Adobe Illustrator om het bestand te maken. Dit is helaas geen gratis programma. Het kan ook geopend worden met andere programma’s; Photoshop, Indesign, Coreldraw. Maar ook deze moet je kopen. We sturen altijd een PDF bestand mee met het EPS bestand. Zo zie je precies hoe het EPS bestand er uit ziet, want deze is hetzelfde als de PDF. Er staan verschillende gratis programma’s online. Zoek eens naar EPS viewer als je het EPS logo zelf wilt openen. 

Maken jullie ook SVG bestanden?

SVG bestanden ondersteunen ook vector. Ze worden voornamelijk gebruikt op websites. We kunnen het bestand dat wij maken in Adobe Illustrator exporteren als SVG bestand. Zou je deze ook willen ontvangen, geef dit dan even aan bij de opmerking. 

Is er een mogelijkheid om meerdere vector logo’s tegelijk bestellen?

Het komt vaak voor dat er meerdere logo’s tegelijk besteld moeten worden, bijvoorbeeld voor sponsoring voor een shirtje van een sportvereniging. Heb jij meerdere logo’s die tegelijk omgezet moeten worden naar vector, dan kan je deze bestellen via dit formulier. Als je deze op werkdagen voor 16 uur aanvraagt, dan ontvang je een offerte binnen een uur.

Kan de achtergrond van mijn logo verwijderd worden?​

Bij het vectoriseren van het logo wordt de witte achtergrond van het pixel bestand niet meegenomen. Dit kan uiteraard wel bij een gekleurde achtergrond wanneer deze onderdeel is van het logo. Je kan het logo hierdoor gebruiken op alle achtergronden, bijvoorbeeld drukken op een gekleurd t-shirt.

Hoe gaan jullie te werk?

We plaatsen het jpg bestand of ander pixel logo in Adobe Illustrator en gaan het beeldmerk overtrekken met een pen tool of ander geschikt gereedschap. Wanneer we deze gemaakt hebben kijken we welk lettertype gebruikt wordt voor het woordmerk, indien aanwezig. Je kan hier een filmpje bekijken van de werkwijze. Gemiddeld zijn we een half uur bezig om het logo te vectoriseren.

Kan een foto worden omgezet naar een vector bestand?

Het is mogelijk om via een automatische tracering een foto om te zetten naar vector. Wij bieden dit niet standaard aan, maar kunnen hierin altijd ondersteunen.

Wat als ik ontevreden ben?

Zou je om wat voor reden ook niet tevreden zijn, dan storten we het geld meteen terug. Gelukkig hebben we dit nog niet meegemaakt. Het kan wel voorkomen dat we het logo niet kunnen vectoriseren, bijvoorbeeld doordat het originele logo te klein is of onduidelijk. Maar ook dit komt vrijwel nooit voor.

Waarom zijn de kleuren anders van het vector logo?

Het komt wel eens voor dat de klant een RGB logo aanlevert, RGB kleuren zijn beeldschermkleuren en hebben een veel breder kleurbereik dan CMYK, dit zijn drukwerkkleuren. Met name felle / fluor kleuren zullen wat fletser overkomen op het beeldscherm. We leveren het vector logo altijd aan als CMYK, omdat het hoofddoel van het vectoriseren is om de bestanden drukklaar te maken. We kunnen het logo ook als RGB bestand exporteren wanneer deze gebruitk dient te worden voor de website. Bijvoorbeeld als SVG bestand.

Is het mogelijk om een schets om te zetten in een strak vector / EPS logo?

Het komt regelmatig voor dat we schetsen van logo’s krijgen en hiervan een vector logo maken. Het is hierbij wel belangrijk dat de kleuren en lettertypes duidelijk zijn. Wij kunnen deze ook voor je uitkiezen, maar dan komen er waarschijnlijk extra kosten bij. We zullen contact opnemen bij eventuele vragen.